jueves, 21 de marzo de 2013

Detecten problemes oculars al 23% dels nens desfavorits d'una escola de Badalona


Especialistes del Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) han detectat problemes oculars al 23% dels nens desfavorits de l'escola Josep Boada de Badalona (Barcelona), segons ha informat aquest dilluns l'Obra Social 'La Caixa' i la Fundació IMO en un comunicat conjunt.

En total s'ha revisat a 150 nens d'entre tres i vuit anys en la primera ronda d'exploracions del programa anual de salut ocular a la infància desfavorida de l'àrea de Barcelona, impulsat per ambdues entitats en el marc del projecte CaixaProinfància.

Aquestes visites han permès diagnosticar "patologies ocultes" a 35 nens, el 23,33%, quan la mitjana en aquesta població és del 10%, segons les revisions realitzades per IMO a un miler de nens que van participar en el Festival de la Infància de Barcelona.

Segons el director del centre, Casto García, la prioritat de les famílies, en situació precària, és poder menjar cada dia, per la qual cosa "la salut visual dels fills passa a un segon pla", la qual cosa explica que la patologia oculta es dispari respecte a la mitjana, ha baixat.

Els problemes oculars més habituals han estat els "defectes refractius", que representen un 70,5% de les patologies diagnosticades, sent l'astigmatisme, dificulteu de visió d'a prop i des de lluny, el més freqüent amb 17 casos; seguit per la hipermetropía, dificultat per enfocar en la visió propera, en 10 casos, la miopia, en nou, i la ansiometropía, diferència de graduació entre tots dos ulls, en 7 casos.

El segon problema ocular més prevalent ha estat l'ambliopia, manca de visió d'un ull per falta d'ús, amb 10 nens amb aquest problema, i d'estrabisme, desviació ocular, en sis casos, a més d'un cas de ptosis palpebral, parpelles caigudes, i un altre d'hiperèmia, acumulació de sang en la conjuntiva.

La finalitat del programa és detectar en les fases primerenques les patologies més típiques de l'ull infantil i oferir el tractament adequat a través de la intervenció mèdica, quirúrgica o la correcció òptica, per la qual cosa compten amb la col·laboració de l'entitat Obre els seus Ulls, que monta i lliura ulleres gratuïtes a nens.


Alumnos, niños, gafas



Comentari:

En aquests temps, és normal trobar-se en aquest cas, ja que, els pares de famílies desfavorides centren l'atenció en les necessitats més bàsiques i deixen de banda les revisions oculars, perquè no tenen prou diners com per permetre-se-les. Això és un problema que es tindria que poder evitar, ja que en el nostre país la sanitat és pública. Per això el IMO, intenta promoure les revisions primerenques en les escoles infantils i les de primària.

Cristina i Maria.

No hay comentarios:

Publicar un comentario