miércoles, 22 de mayo de 2013

Al·lèrgies, queratoconjuntivitis i lesions en la còrnia

Les alèrgies oculars es produeixen cada any a moltes persones quan arriba la primavera, per aquest motiu no els hi donem massa importancia. Però en aquesta entrevista el doctor Gris ens parla millor sobre aquestes alergies i la importància que té fer un control amb un especialista.


Ulls irritats, parpelles inflades i sensació de coïssor i picor en els ulls són símptomes d'al·lèrgia ocular. Algunes són lleus, però unes altres han de vigilar-se perquè produir lesions severes en la còrnia
Reproduïm aquí l'entrevista realitzada per I. Armora al Dr. Gris, especialista en Còrnia i Refractiva del IMO, que va ser publicada en el suplement Salut d'ABC el mes de maig de 2013.

Artículo ABC

Al·lèrgies
Els ulls també sofreixen a la primavera.
Congestió, degoteig nasal i esternuts no són els únics símptomes de les al·lèrgies. Si un dia et despertes amb els ulls irritats, les parpelles inflades i tens sensació de coïssor i picor en els ulls consulta a un especialista perquè probablement pateixes una al·lèrgia ocular o conjuntivitis al·lèrgica, una de les malalties externes més freqüents en la consulta del oftalmòleg, que afecta aproximadament a entre un 5 i 10% de la població general.


Entrevista publicada en ABC Hi ha diferents tipus d'al·lèrgies oculars. El doctor Óscar Gris, especialista en còrnia del IMO de Barcelona, distingeix entre dos grups importants: les més lleus, que no afecten a la còrnia, i les que sí poden perjudicar-la, denominades queratoconjuntivitis. En totes, la picor es converteix en el símptoma més destacat, encara que les queratoconjuntivitis comporten un quadre clínic de major severitat i poden amenaçar la visió.

En el grup de les al·lèrgies menys preocupants es troben les denominades conjuntivitis al·lèrgiques, que poden ser estacionals o perennes. Ambdues afecten únicament a la conjuntiva.

«La conjuntivitis al·lèrgica estacional, associada fonamentalment al pol·len, és la forma més prevalent d'al·lèrgia ocular, especialment en l'època primaveral, coincidint amb els cicles de pol·linització de moltes plantes, mentre que la perenne, en canvi, es troba present tot l'any en estar vinculada a al·lergògens d'espais interiors com els àcars, el pèl d'animal o els fongs», explica a ABC el doctor Gris.

Episodi «estacional»Aquesta diferència de temporalitat, s'aprecia també en les queratoconjuntivitis: la vernal, que és típica dels nens, sol manifestar-se durant la primavera o l'estiu, mentre que la atòpica, pròpia dels adults, es manté al llarg de les estacions.

«La queraconjuntivitis vernal apareix generalment als dos, quatre o sis anys d'edat i desapareix espontàniament durant l'adolescència», explica l'especialista en còrnia del IMO, qui subratlla que malgrat això és important que «es vigili per evitar les lesions corneals».

En el cas de la atòpica, les lesions en la còrnia poden ser més severes i «la patologia sol també aparèixer en adults que pateixen quadres de dermatitis», precisa Óscar Gris.

Pel que fa al tractament, «el més important és conèixer l'agent que causa l'al·lèrgia per poder afrontar-la amb precisió i efectivitat». Una vegada determinat, ha d'evitar-se el contacte amb ell. «Encara que aquesta precaució sembli una obvietat, hi ha gent que no la té en compte i passen directament a la segona fase que és el tractament farmacològic», diu a ABC l'expert del IMO. En aquest sentit, les mesures ambientals resulten essencials.

Control d'un especialista
Quan s'ha controlat el factor extern, si persisteix l'al·lèrgia, el següent pas és recórrer a els fàrmacs. El més freqüent és amb antihistamínics (via tòpica o oral) o bé, si aquests no són suficientment efectius, els corticoides.

En aquest cas, no obstant això, cal dir que aplicats sobre la superfície ocular, poden induir alteracions com el glaucoma o les cataractes si no són supervisats adequadament per un especialista. Per aquest motiu, la col·laboració a tres bàndols entre el oftalmòleg, el alergiòleg i el pacient resulta clau per aconseguir que l'al·lèrgia no elimini la vitalitat de la primavera.

«És important també transmetre el missatge que el tractament amb corticoides ha de ser controlat i dosat per un especialista perquè pot haver-hi risc per a la salut ocular si és mal administrat», precisa Óscar Gris.

Notícia treta de: http://www.imo.es/2013/05/14/alergias-los-ojos-tambien-sufren-en-primavera/

Cristina Bataller

No hay comentarios:

Publicar un comentario