miércoles, 22 de mayo de 2013

Com prevenir el queratocon

El queratocon és una malaltia no tant freqüent entre nosaltres, però això no vol dir que no tinguem que saber com tractar-la i prevenir-la ja que a qualsevol de nosaltres ens podria afectar.


QUERATOCON:
 És una de les afeccions degeneratives més comuns de la còrnia. Consisteix en un aprimament i deformació, lentament progressius, del teixit corneal. Ja que es tracta de la principal lent de l'ull, això provoca miopia i astigmatisme que evolucionen cap a una pèrdua de visió per irregularitat i distorsió òptica. El queratocon ha estat fins fa poc la principal causa de trasplantament de còrnia al nostre medi, però tècniques noves com els "anells" intracorneals o el crosslinking estan evitant en molts casos la queratoplàstia.

Queratocono

QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES?
Visió borrosa i distorsió de les imatges, són els primers símptomes del queratocon. Símptomes que apareixen normalment al final de la primera dècada ia principis de la segona. La malaltia sovint progressarà lentament durant 10 o 20 anys, després dels quals es detindrà.

En les primeres exploracions, la visió pot estar només lleugerament afectada, causant enlluernament, sensibilitat a la llum, irritació.

Cada ull pot estar afectat encara que el grau evolutiu pot ser diferent. La còrnia es va aprimant i deformant ocasionant un astigmatisme cada vegada més elevat que no pot ser tractat mitjançant ulleres. Aquesta circumstància és un dels punts clau per sospitar un queratocon incipient.


COM ES TRACTA?
Els casos poc severs són tractats amb èxit amb ulleres o lents de contacte especialment dissenyades per a aquesta afecció. Quan la visió no es restableix amb ulleres o lents de contacte, cal plantejar la cirurgia, normalment un trasplantament de còrnia. S'han provat altres tècniques quirúrgiques com la termoqueratoplastia, o l'addició de teixit corneal (epiqueratofaquia) però, els resultats no són massa satisfactoris.

En l'actualitat han aparegut tècniques que poden frenar l'evolució d'aprimament de la còrnia, com és el Cross-Linking, que "endureix" el teixit corneal. Aquesta tècnica se sol combinar amb un altre tractament nou que consisteix en l'implant dins el teixit corneal d'unes segments circulars, per reforçar i tornar a donar una forma esfèrica a la còrnia, prevenint així el debilitament d'aquesta i millorant la qualitat visual.

Respecte al trasplantament de còrnia, indicat en casos més avançats o quan han fracassat les alternatives abans esmentades, també hi ha nous avenços. Es pot fer un trasplantament parcial, lamel · lar, conservant l'endoteli del pacient, d'aquesta manera s'aconsegueix reduir de manera important el risc de rebuig immunològic.

Notícia treta de: http://www.cverges.com/ca/malalties/queratocon.htm

Cristina Bataller

No hay comentarios:

Publicar un comentario