jueves, 23 de mayo de 2013

Unes 25 mil persones en risc de ceguera per falta de raigs làser

S'ha descobert que unes 25 mil persones estan en risc de quedar-se cegues per falta de raigs làsers en les clíniques oftalmòlogues. Aquesta és la notícia que ens disposem a fer-vos arribar a través d'aquest blog.



El president del Comitè Nacional per a Prevenció de la Ceguesa va assegurar avui que 25 mil dominicans amb retinopatia diabètica corren el risc de perdre la visió per falta d'accés a la intervenció de retina amb rajos làser.

El doctor Juan Francisco Batlle Pichardo va explicar que, encara que aquest tractament deté la progressió de la retinopatia diabètica, no es troba dins de la Classificació Única de Procediment en Salut (CUPS) del Pla de Serveis de Salut (PDSS) del Sistema Dominicà de Seguretat Social.

La retinopatia diabètica, tercera causa de ceguesa irreversible al món i primera en persones laboralment actives en països en desenvolupament, amenaça al 75 per cent dels 500 mil dominicans que pateixen diabetis, el 95 per cent d'ells sense saber-ho.

Mentre un de cada cinc dominicans major de 60 anys és diabètic, el cinc per cent de la població criolla invident deu la ceguesa a la retinopatia diabètica, la qual deteriora els gots sanguinis que irriguen la retina, va assenyalar Batlle.

“Si aquests 25 mil pacients no reben el làser a temps, en menys d'un any els ulls se'ls ompliran de sang. I la vitrectomia (substitució de l'humor vitri de l'ull per un líquid o un gas), que sí està en els CUPS, costa vuit vegades el preu del làser. Tampoc s'està cobrint el tractament amb làser per a la retinopatia del prematur, amb resultats veritablement catastròfics”, va advertir.

Batlle Pichardo va indicar que penja sobre República Dominicana la projecció de casos de diabetis feta per experts de l'Organització Panamericana d'Oftalmologia (APAO), el programa Visió 20-20 i l'Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa.

Aquestes organitzacions estimen que el nombre de criolls amb diabetis passarà de 245,000 a 594,000 en el període 2000-2030.

“Davant tal realitat, es fa impostergable que el Govern, el sector privat, la societat civil i els organismes internacionals dissenyin i engeguin el Pla Nacional per a l'Eradicació de la Ceguesa Curable i Prevenible, en el taller que serà celebrat del tres al cinc de juny proper a Santo Domingo”, va afirmar.

Batlle Pichardo va agregar que en l'activitat seran elaborades guies pràctiques amb recomanacions concretes i específiques sobre detecció preventiva per a les Administradores de Riscos de Salut i els metges, a fi de comptar amb una guia clínica, centres de tractament amb raig làser, educació al pacient diabètic i sustentabilitat a llarg termini.

“El risc de pèrdua de la salut visual i de ceguesa es redueix amb un control metabòlic estable, la detecció precoç i el tractament adequat”, va exposar.

El taller compta amb l'auspici del Ministeri de Salut Pública i Assistència Social, Alcon Dominicana, Allergan, ARS Futur, Centro Làser i l'hospital doctor Elías Santana, entre altres organitzacions nacionals i internacionals.

Notícia treta de: http://proceso.com.do/generales/15132-unos-25-mil-personas-en-riesgo-de-ceguera-por-falta-de-rayos-laser.html

Maria Puigfel.

No hay comentarios:

Publicar un comentario