miércoles, 22 de mayo de 2013

L'ull vermell

Aquesta notícia ens parla de l'ull vermell, una de les malalties més comuns que es produeixen i tenen fàcil cura. Us dóna informació de la malaltia en general i com prevenir-la i curar-la.

L'ull vermell és una patologia molt comuna. El Dr. Gris ens explica a què es deu i per què pot ser perjudicial automedicar-se
El Dr. Óscar Gris, especialista en còrnia del IMO comenta quins són les patologies que poden provocar ull vermell i com s'ha d'actuar, en una entrevista concedida al programa “Pont Barcelona-Madrid” d'Onda Cero juntament amb el Dr. Gatell.

Remedios caseros para eliminar los ojos rojos2.jpg

Què és l'ull vermell?Parlem d'ull vermell quan la part blanca del mateix pren una coloració vermellosa. Moltes vegades es deu només a una inflamació de la superfície ocular, però en ocasions la inflamació és de l'interior de l'ull, la qual cosa pot ser símptoma d'una patologia més greu.

Quins són les causes més freqüents?Afortunadament la majoria de pacients que presenten ull vermell només tenen una inflamació lleu en la superfície ocular, que pot deure's a diferents patologies. Les més freqüents són les conjuntivitis, però també la síndrome d'ull sec i les alteracions relacionades amb l'ús de lents de contacte. Cada causa tindrà un tractament específic, en la majoria de casos molt efectiu:

ConjuntivitisHi ha diferents tipus de conjuntivitis, cadascuna amb un tractament específic. A l'estiu sorgeixen les conjuntivitis al·lèrgiques i les irritatives, a causa de les piscines o als aires condicionats, i durant tot l'any les conjuntivitis bacterianes i també les víriques, molt freqüentment associades a refredats. Cada tipologia requerirà un tractament o un altre (antibiòtic, antiinflamatori, llàgrimes artificials,…) i cal saber que el tractament que funciona en uns casos, en uns altres pot ser perjudicial.

Ull sec Alguns casos d'ull vermell es deuen a la sequedat ocular. Consisteix en un conjunt de símptomes i molèsties deguts a una mala lubricació de la superfície de l'ull, ja sigui perquè l'ull produeix poca llàgrima, o perquè la llàgrima és inestable i de mala qualitat, amb el que s'evapora ràpidament i acaba produint sequedat. La sensació de sequedat i coïssor sol disminuir en tancar els ulls. La major part de pacients tenen un ull sec lleu, i poden controlar-se bé amb l'ús de llàgrimes artificials, ja sigui de forma ocasional (davant de l'ordinador, amb l'aire condicionat o en situacions específiques en les quals han de rebre el tractament), però uns altres han de fer-ho de forma continuada. Existeixen tractaments que poden personalitzar-se segons el tipus d'ull i la comoditat del pacient.

Malament ús de les lents de contacteEl mal ús de lents de contacte és una causa freqüent d'ull vermell. Pot haver-se de l'ús abusiu en portar-les massa temps, dormir amb les lents posades, tenir una higiene inadequada, i ara a l'estiu també per banyar-se amb les lents de contacte en mar o piscina. És una pràctica bastant freqüent, però no és recomanable perquè hi ha un paràsit, la acanthamoeba, un organisme cel·lular que sol estar en l'aigua, i que, encara que és infreqüent, pot afectar als portadors de lents de contacte i produir una infecció greu, sobretot si no es tracta en els primers dies. Per tant, es pot anar a la platja, riu, pantà o piscina amb lents de contacte, però sense banyar-se amb elles, per així evitar riscos.

En quins casos cal acudir al oftalmòleg?En principi, si no hi ha pèrdua de visió ni dolor, no hem de preocupar-nos massa. Si és solament una vermellor, per una irritació puntual, normalment les llàgrimes artificials sense conservants alleujaran el problema, i solament és convenient la visita al oftalmòleg si en 24 hores no remitent. Però si hi ha pèrdua de visió o dolor, l'ull vermell pot respondre a una afectació més greu a nivell de la còrnia, i la visita al oftalmòleg ha de ser urgent.

Precaucions per a uns ulls sans durant l'estiuL'ull requereix les mateixes cures que la pell: bona hidratació i mesures protectores davant les agressions del sol, el clor, els desinfectants de les piscines,…

Les principals recomanacions serien:

•Portar ulleres de sol per a l'exposició solar perllongada
•Llubricar l'ull amb llàgrima sense conservants si es produeix sequedat ocular
•Utilitzar ulleres de bany si estem molt temps en l'aigua, sobretot els nens
•No banyar-se amb lents de contacte per evitar complicacions que poden agreujar-se.
Recomanacions davant l'ull vermell: no automedicar-se
Els tractaments cada vegada són més personalitzats perquè cada pacient és un món, i fins i tot cada ull pot evolucionar de forma diferent. L'efectivitat dels medicaments és cada vegada major, però el tractament que és adequat en un cas pot ser perjudicial en un altre. Per això és important no automedicar-se i consultar amb els experts.
Notícia treta de: http://www.imo.es/2012/08/09/el-ojo-rojo-es-una-patologia-muy-comn-el-dr-gris-nos-cuenta-a-que-se-debe-y-como-debemos-actuar/

Cristina Bataller

No hay comentarios:

Publicar un comentario