jueves, 16 de mayo de 2013

La cirurgia amb làser salva la visió d'un nadó prematur

Aquí us deixem la següent notícia que ens fa veure la importància de la oftalmologia que fins i tot ha salvat la visió d'un nadó prematur.


La consulta comença amb dades simples: va néixer de 27 setmanes, va pesar 850 grams i va mesurar 47, 5 centímetres. És tot el que necessita saber Alfonso Almeida, cirurgià oftalmòleg per revisar al nadò. Després d'examinar-ho, determinarà si ha de sotmetre's o no a un tractament per combatre la retinopatia del prematur.

El terme s'usa per denominar el desenvolupament anormal dels vassos sanguinis en la retina de l'ull. Aquests vassos comencen a formar-se en els primers mesos de vida i no es completen sinó fins a les últimes setmanes de gestació (entre la 32 i la 36).

Quan un nen neix abans d'hora, aquest procés es pot alterar, provocant que es desprengui la retina. La conseqüència d'això, en la gran majoria de casos, és la pèrdua completa de visió.

Segons Almeida, d'11 000 nascuts vius que es registren en la Maternitat Isidro Aiora, cada any, 1100 són prematurs. D'ells, els que corren més risc de tenir retinopatia, i són examinats, són aquells que pesen menys de 1900 grams. El baix pes pot ser resultat d'un part múltiple o de malalties infeccioses.

imagenAl final, de tots els que són avaluats, prop de 40 reben el tractament per evitar que es quedin cecs. Mateo Guevara va ser un d'ells. Diana Gómez, la seva mare, recorda que fa tres anys va viure el moment més emocionant i difícil de la seva vida: va portar al món al seu primer fill, qui va néixer als 7 mesos de gestació.

Tres setmanes després li van comunicar que el petit corria el risc de tenir retinopatia. Li van demanar que esperés una mica per veure com evolucionava i decidir si necessitava una intervenció. En la següent consulta, un metge va confirmar la sospita i li va dir que no podia esperar més temps. Havien d'operar al seu fill.

De seguida es van comunicar amb la Fundació Oftalmològica Ramiro Almeida Freile. Aquesta organització, sense finalitats de lucre, treballa amb un sistema de transferència ràpida, que forma part fonamental del Pla Nacional de Prevenció de Ceguesa per Retinopatia. En aquest lloc, que està situat al carrer Antonio Serrano i avinguda Dels Shyris, en el nord de Quito, es rep als nens de totes les províncies que són diagnosticats amb aquesta condició, per tractar-los amb una tècnica que Alfonso Almeida va adaptar i que s'empra des de fa 20 anys.

Aquest especialista va buscar, des de llavors, combatre la que en el 2004 es va catalogar com la principal causa de ceguesa infantil al país, segons un estudi que recollia els diagnòstics de les fitxes que reposaven en els arxius de les escoles per no vidents.

El tractament consisteix en la utilització d'una màquina de làser, que va ser donada a la Fundació per un organisme internacional. El primer pas de l'equip mèdic és aplicar anestèsia al pacient, amb un catèter nasal . El nen ha d'estar dormit i el seu cos situat horitzontalment (veure infografia).

Es col·loca una lent per després disparar el làser dins de l'ull, a la zona afectada. Per *Almeida, aquesta és la forma més ràpida i efectiva d'aplicar aquest recurs. A més, li ajuda a controlar el diàmetre del 'espot' de làser que va aplicar.

En la història de Mateo, aquesta operació va representar l'oportunitat de poder gaudir els colors i les imatges que ho envolten. Ara Diana ho porta a una revisió mèdica semestral a la Fundació per assegurar-se que tot està en ordre amb la seva vista. L'èxit en el 99% dels casos ha estat lligat a un diagnòstic precís i una atenció especialitzada immediata.

María Gabriela Miranda, promotora de salut, destaca la importància de les nombroses campanyes que es realitzen per informar a les persones que viuen en regions apartades o de baixos recursos.

Aquestes activitats són útils per explicar que la retinopatia no solament pot afectar als bebès, sinó a les persones que tenen diabetis, que és un conjunt de trastorns metabòlics que causa la deterioració dels gots sanguinis que irriguen la retina. Diversos estudis demostren que tot i que la retinopatia diabètica estigui en fase avançada, el 90% dels pacients pot mantenir la seva visió si segueixen un tractament abans que la retina es danyi severament.

Igual que els bebès prematurs, els diabètics poden sotmetre's a la intervenció amb làser per recuperar la seva visió. Aquesta mesura és fonamental per millorar la seva qualitat de vida.

Notícia treta de: http://www.elcomercio.com/sociedad/laser-ceguerainfantil-bebe-prematuro-nacimiento-oftalmologia_0_918508152.html

Maria

No hay comentarios:

Publicar un comentario